Oslo Design Fair, Rapport 2

Vidare på Oslo Design Fair!

IKEA hade utformat ”Bakgårdscafeen”, i samarbete med Plantasjen, på ett väldigt fint sätt. Äppelträd, olivplantor och rabarber samsades med nya HAY-kollektionen YPPERLIG, i ett litet lunchcafé med olika typer av avslappnande sittgrupper.

På mässan i övrigt fanns det många nya utställare att finna, vilket var både efterlängtat och skapade en lite ny tvist på mässan. Eller vad sägs om möbler från LK Hjelle, Frama Copenhagen, Fogia och Blomqvist Nettauksjon? Håller tummarna för att detta kan vara starten på en större möbelvolym med kvalitet, på mässan framöver.

 

Tendenser bland produktutvalet? Personligen tyckte jag mig uppfatta några tendenser bland montrarna som ser ut att bli stora försäljningsvolymer  2018;

Inte en enda vit vägg i sikte. Och faktiskt inte så mycket vitt generellt. Men djup roströd, mot rosa eller brunt. Burgunderröd. Mörk buteljgrön, varm och höstig ockergul, och alla möjliga mörka blå toner så långt ögat kunne nå. Grå toner, men bara med brytning av de tidigare nämnda kulörerna.

-Marmor in masse, men ingenting av den klassiska vita/grå marmorn, däremot grön, rosa, brun, och nya stensorter verkar komma för fullt. Terazzo, agat, råa och lite grövre obehandlade stensorter syntes också en hel del.

-Art Noveau, eller Jugend. Enormt utbud av allt från stolar, lampor, textiltryck och anteckningsböcker med avtryck från denna lite lyxiga sekelskiftesstil, som hittills kanske varit mest förknippad med hotell och restauranginredning. Allt kombinerat med stora gröna plantor, gärna av palmtyp.

Äkta material, väldigt lite av syntetiska produkter. Det skall vara lokalt, miljövänligt och rent. Ull, trä, sten, skinn. Och självklart med en historia bakom. Och äntligen är det faktiskt en äkta tanke bakom det, inte bara ett försäljningsknep för den speciellt intresserade och medvetna. Tankegången runt miljömedveten hållbarhet  ser ut att vara här för att stanna.

-Och kanske störst av allt; Konstnärsinspirerade produkter. Allt som osar atelje, verkstad och hantverk. Skev och ojämn keramik, krokimotiv, byster, statyetter och figuriner. Vävar och garnkonst att hänga på vägg. Skissinspirerade tryck, och konstböcker.

Nästa inlägg kommer att handla om IKEA´s kataloglansering, med HAY-samarbetet som den självklara höjdpunkten.

Ha en fin dag vidare!

 

FOTO: Ida Svensson / Formidabel Expo

 

 

Kommentera