Internationella designstjärnor + IKEA = SANT

IKEA släpper några spännande samarbetskollektioner i år.

Allaredan i februari lanserades Tom Dixons superfina produkter, en soffaserie i modulform och en sofflampa samt ett sidebord.

Igår lanserades traditionellt på Internationella Kvinnodagen, serien INNEHÅLLSRIK, för 7 gången.   ”Den er del av IKEAs Socialt entreprenörs-initiativ, som skapar jobb for talangfulla kvinnor i de delarna av världen där det behövs mest” , enligt pressavdelningen. 

Redan nästa vecka hittar man Bea Åkerlunds produkter i butik. OMEDELBAR, En LA-glamorös produktsamling i svart-vitt-rött och guld, som skall bli spännande att se här i Skandinavien, eftersom det inte riktigt stämmer med trendbilden här just nu, tycker jag.

 

6 april släpps ett av IKEA´s mest spännande samarbeten i år, enligt mig. Kollektionen INDUSTRIELL, formgiven av designern Piet Hein Eek. Den Nederländska industridesignern, baserad i Eindhoven, är åtminstone för mig mest känd för sina möbler i recirkulerade material. Han började skapa ett slags lapptäckeuttryck i trä, som har blivit hans signum, med bortkastade patinerade träbitar, redan som student på 90-talet. För mig kom plötsligt den nederländska stilen, med just PHE i första ledet, till Skandinavien någon gång runt 2005. Det var då något nytänkande och helt eget över Amsterdamstilen, som vi kallade den då. Och den passade otroligt väl ihop med den skandinaviska.

Jag fick en förhandsvisning på kollektionens prototyper, i augusti, och fick då veta lite mer om IKEA och PHE´s tanke bakom kollektionen Industriell. Rent estetiskt är tanken att få fram det unika och personliga i produkterna, i form av medvetna skavanker, lite skevhet och en handgjord prägel, det perfekta operfekta, men i storskalig produktion.

Jag gillar produkterna, men var lite osäker på tanken bakom. Blir det inte miljöetiskt oförsvarbart att massproducera, dessutom tillsammans med en designer som alltid haft hållbarhet, recycling, och att jobba med wastematerial som sin arbetsmetod och profil?

Jag vet att IKEA är bäst i klassen på just hållbarhetstänk och miljöpåverkan, så jag var tvungen att läsa på om just detta projektet, och det visade sig så klart att jag hade fel, det finns en tanke runt detta………

WASTE: Hyllan i kollektionen är tillverkad av en plywoodskiva. Varje milimeter av skivan har använts i produktionen. Sågspån blev den enda som kastades. Ang stolen; I vanliga fall plockar man bort kvistarna i furuträet, och ersätter med en träplugg, för att få ett renare uttryck. I stolen som ingår i kollektionen, har man behållit kvistmärkena och även skiftningarna i träet som också fixas på vanligtvis.

MASSPRODUKTIONEN: Till en början var PHE också skeptisk till att vara med i projektet just pga detta. Efter diskussioner med andra kunniga, och dialog med IKEA, insåg han att det var bättre att vara en del av det som den stora folkmassan köper, (vi snackar hundramiljontals kunder som årligen handlar på det blågula varuhuset på världsbasis), än att påverka 30-40 personer som köper hans ganska kostsamma och handgjorda möbler vanligtvis.

MATERIAL; Alla material i kollektionen är förnybara. Furuträ, metall, glas, lin, keramik og vävt papper.

Dessutom jobbar IKEA på alla plan, från topp till tå, i alla led, oerhört engagerat med just miljöpåverkan, och har som mål att vara inte miljönegativa, eller ens miljöneutrala men faktiskt miljöpositiva. Skarpt, modigt och nödvändigt mål!

Vill du läsa mer om just detta projektet? Varsågod!

I April kommer även en Limited Edition-kollektion, HJÄRTELIG, som jag tycker ser så spännade ut. Jag har sedan en tid tillbaka börjat tänka på hur jag skall få in den fantastiska sänghimmeln i vårt hus.

Och som om inte detta vore nog, kommer SPÄNST, en streetstyle-serie i maj, i form av Stampd-grundaren Chris Stamps urbana serie av skate, surf och hiphopinspirerade möbler.

(Inlägget är inte ett reklamsamarbete)

Bilder: Ida Svensson / Formidabel Expo, samt lånade från IKEA & www.pietheineek.nl

150 Comment

 1. valentino credomennike kobe a.d. ity comptonight bonewhitamazon nike hyperdunk 2014 menswomens nike free 4.0 flyknit fuchsia flash
  nike af1 low men nike wmns air force 1 flyknit low blue cream men nike air force 1 low foamposite pewter sole men nike [url=https://www.ryansultemeier.com/world/nike-af1-low-men-nike-wmns-air-force-1-flyknit-low-blue-cream-men-nike-air-force-1-low-foamposite-pewter-sole-men-nike]nike af1 low men nike wmns air force 1 flyknit low blue cream men nike air force 1 low foamposite pewter sole men nike[/url]

 2. Hello! Here is an amazing offers for you. Are you in? http://bit.ly/2yp9ixC

 3. Hi What we have here is , an importantoffering
  Are you in?

  http://facebook.topratinglist.com?16923

 4. Hy there, Look what we bear against you! an incessant restoblation
  Upstanding click

  https://drive.google.com/file/d/1OY9lBOoObxRIPLJypSTVNxgzKWPUCu02/preview

Kommentera